Tot el que cal saber sobre la resina dental
Què és la resina dental?
La resina dental s’utilitza per reemplaçar una part cariada o que no té la seva estructura.
És composta de materials de restauració del mateix color que la dent. La seva aparença estètica és l’avantatge principal respecte d’altres materials de farciment com l’amalgama de plata convencional.
La resina composta típica és constituïda per una matriu feta a base de resina i un farciment inorgànic com la sílice. El farciment dona al material unes propietats mecàniques millorades, com la resistència al desgast i la translucidesa.
La majoria dels compòsits utilitzats en odontologia són materials híbrids, anomenats així perquè són compostos per diferents materials amb diferents composicions, diferents mides de partícules i diferents percentatges de farciment.
Criteris per triar el tipus de resina dental
L’elecció clínica per part de l’odontòleg d’un compòsit o d’un altre depèn de si cal donar prioritat als requisits mecànics o als requisits estètics.
Criteris mecànics
Si les consideracions mecàniques són primordials, ja que la cavitat que cal tractar és d’una dent que suporta moltes càrregues de masticació, es triarà el material amb el volum de farciment més gran.
Criteris estètics
Si el més important és l’estètica, ja que el tractament s’ha de fer en una dent frontal, la mida de la partícula serà el factor més important. Components addicionals, com opaquers i tints, permeten millorar els resultats estètics dels tractaments amb resines compostes. Així mateix, a causa de la realització d’altres tractaments, com l’emblanquiment dental, s’han hagut de dissenyar materials compostos en tonalitats més adequades a les situacions cromàtiques especials de les dents tractades amb aquests mètodes.
Et recomanem que si estàs pensant a reparar una part dental amb resina, demanis una cita online perquè un especialista pugui assessorar-te de manera personalitzada per a oferir-te una solució a mesura.
Propietats de la resina dental respecte d’altres materials
En l’actualitat, els compòsits han adquirit, sens dubte, un lloc destacat entre els materials d’obturació utilitzats en les tècniques directes. Com que tenen moltes possibilitats estètiques, donen lloc també a una àmplia varietat d’indicacions terapèutiques. A més, la restauració amb aquests materials permet conservar més bé l’estructura de la dent perquè es retenen mitjançant mètodes adhesius en lloc de dependre només del disseny de la cavitat, com passa amb les reconstruccions amb amalgama de plata.
Avantatges
Les indicacions de restauracions amb aquest tipus de material són molt àmplies; pràcticament es poden fer servir en tots els tipus de cavitats sempre que es pugui aconseguir un bon aïllament i hi hagi prou estructura dentària per aconseguir una bona retenció.
Reconstrucció estètica
L’avantatge principal de les restauracions amb aquests materials és que permeten imitar l’estructura dental perduda i són molt estètiques.
Bona unió dels components de la dent
A més, la unió a l’esmalt i la dentina és molt bona i s’aconsegueix una gran retenció, la qual cosa implica una remoció mínima de l’estructura de la dent.
Les preparacions poden ser específiques per al defecte; és a dir, no cal que la preparació s’estengui més enllà del defecte per a l’èxit de la restauració.
Biocompatibilitat
Les restauracions amb resines compostes es consideren més biocompatibles que les d’amalgames de plata i no són tan conductores de la calor com les amalgames dentals.
Durabilitat
Finalment, presenten molt bona longevitat quan es col·loquen correctament.
Desavantatges
Hi ha una sèrie de contraindicacions relatives, com en el cas de les restauracions posteriors grans en què cal cobrir les cúspides de les molars, o si no hi ha prou estructura dentària per aconseguir retenció o en persones amb alt risc de càries desenfrenada o càries a nivell de l’arrel.
La contraindicació absoluta és que no es pugui aconseguir un control de camp adequat, ja que aleshores la restauració fracassarà segur.
Tècnica de l’odontòleg depurada
Un altre dels inconvenients és que aquest material de restauració és bastant sensible a la tècnica.
Material hidrofòbic
Com que és hidrofòbic, cal assegurar-se que la cavitat estigui seca perquè el resultat de la restauració sigui òptim.
Necessitat d’una polimerització correcta
Les resines compostes s’han de polimeritzar adequadament. A més, poden patir més desgast i filtracions que altres materials de restauració directes i poden decolorar-se amb el temps.
En cas que vulguis conèixer més informació sobre els tractaments amb resina dental, et recomanem demanar una cita online perquè puguem assessorar-te de manera personalitzada.