Saps quant dura l’anestèsia local?
Moltes vegades, el dentista necessita adormir la zona o la dent que ha de tractar, per la qual cosa injecta anestèsics locals. La lidocaïna és l’anestèsic local més comú en odontologia i el que té menys probabilitats de causar reaccions al·lèrgiques.
El líquid que s’injecta, a part de contenir l’anestèsic, també sol portar un medicament anomenat vasoconstrictor, que fa que els vasos sanguinis s’estrenyin i que l’entumiment duri més temps. També conté un químic que evita que el vasoconstrictor es descompongui; hidròxid de sodi, que ajuda que funcioni l’anestèsic; i clorur de sodi, que facilita que els medicaments entrin a la sang.
Tipus d’injeccions
Hi ha dos tipus d’injeccions per adormir. Una injecció de bloc, que adorm una regió completa de la boca, com ara una part de la mandíbula inferior, i una injecció infiltrativa, que adorm una àrea més petita, la propera al lloc on s’administra la injecció.
Amb la majoria dels anestèsics locals, la zona o dent anestesiada s’entumeix durant 2 o 3 hores, mentre que els llavis i la llengua poden arribar a estar adormits durant 3 o 5 hores. A mesura que el flux sanguini arrossega l’anestèsic del lloc de la injecció perquè es metabolitzi o es degradi, la sensació d’adormiment es dissipa gradualment.
Si vols resoldre dubtes sobre l’efecte de les anestèsies o consultar quins són els tractaments que les requereixen, demana una cita online en una de les nostres clíniques i un dels nostres odontòlegs t’ajudarà.
Puc menjar després de l’anestèsia?
Després de sortir de la clínica dental, pot ser que et resulti difícil parlar, menjar o beure correctament.
És important cuidar la zona adormida, ja que sense voler pots mossegar-te, i en el moment no et farà mal, però provocarà una ferida que, un cop eliminada l’anestèsia, sí que et molestarà.
Després de visitar al dentista i, depenent de la intervenció a la qual ens sotmetem, l’anestèsia local i, sobretot, les recomanacions del professional, una vegada passat l’efecte d’endormiscament, és recomanable recompondre’s amb una sèrie d’aliments que ens facilitin la nostra recuperació.
Cremes i sopes
Sempre a temperatura tèbia, mai massa calenta després d’una intervenció. La textura líquida d’aquests aliments afavoreix que no masteguem i hàgim de triturar amb les nostres dents, a més d’ingerir vitamines en les cremes i purés de verdures que afavoreixen al nostre organisme.
Gelatines
Aquest aliment és fàcil a l’hora d’empassar i no requereix de massa masticació, per la qual cosa és ideal a l’hora de recuperar-te d’una intervenció.
Gelats
Els gelats són una bona opció ja que el fred és un vasoconstrictor natural, això vol dir que ens disminueix el dolor mitjançant el seu efecte anestèsic a més de disminuir el sagnat. Sempre millor que els gelats estiguin fets a partir de fruites, baixos en sucre i/o pols amb alt contingut en aigua.
Batuts
Sempre fets a partir de fruites i cereals i, sense so de preparació casolana, millor. D’aquesta manera ens aportaran proteïnes, vitamines i minerals amb una textura líquida, que afavorirà la seva ingesta.
Efectes secundaris de l’anestèsia
L’anestèsia local en odontologia sol ser un procediment segur i productes com la lidocaína, tal com indicàvem, no solen donar al·lèrgies o reaccions adverses. Però bé és cert que, encara que els seus efectes secundaris solen ser molt escassos, poden donar-se alguns dels següents:
- Hematoma: pot produir-se en la boca si, en el moment en el qual el dentista punxa amb l’agulla l’anestèsia, la introdueixi en un vas sanguini. Es tracta d’una inflor que es troba plena de sang.
- Elevar el ritme cardíac: una vegada s’hagi injectat, a vegades l’anestèsia local pot augmentar el ritme cardíac durant uns minuts. Això és degut al fàrmac vasoconstrictor que presenta aquest fàrmac. En el cas que noti aquesta acceleració en el seu cor, indiqui’l com més aviat millor al seu dentista.
- Danys en algun nervi: Es tracta d’una malaltia molt estranya en una injecció local però, si l’agulla aconsegueix un nervi, podria causar dolor i endormiscament durant uns dies o setmanes.
- Incapacitat de parpellejar: l’anestèsia local pot produir una incapacitat momentània per a parpellejar algun dels ulls. Aquesta conseqüència lleu s’anirà dissipant a poc a poc després d’anar eliminant el cos l’anestèsia. Si durant la intervenció nota aquest efecte, comuniqui’l al dentista perquè pugui tancar-li l’ull i evitar una sequedat en aquest.
Si durant la intervenció o després de la mateixa amb l’anestèsia local nota qualsevol d’aquests efectes secundaris, comuniqui-ho al seu dentista perquè ell pugui oferir-li una avaluació i indicar-li qualsevol procediment a seguir per a dissipar aquests efectes secundaris de l’anestèsia local el més ràpid possible.