Quilitis angular: causes i tractament de les boqueres
La quilitis angular, coneguda també com boqueres, és una afecció de la pell que cursa amb dolor i inflamació la causa de la qual més comuna és la infecció per Candida.
Es presenta com a pegats vermellosos i clivellats en les unions dels llavis superior i inferior, és a dir, en les comissures de la boca. Pot aparèixer en una de les comissures o en totes dues alhora, si bé generalment és bilateral.
Normalment es produeix de manera secundària a la supressió immunitària, que pot ser local o sistèmica, inclosos els extrems d’edat, nadons i ancians, malalties immunocompromeses i l’ús crònic d’esteroides i antibiòtics sistèmics.
Aquestes lesions solen ser molestes i doloroses. La humitat deguda a l’acumulació de saliva en les comissures de la boca afavoreix el creixement del fong Candida, que n’és una de les causes.
Causes de les boqueres
Hi ha alguns hàbits que poden fer que s’acumuli saliva en la zona i, en conseqüència, que les comissures estiguin permanentment humides i apareguin les boqueres o quilitis angular d’una manera crònica:
- L’ús de dentadures postisses
- Humitejar els llavis de manera continuada
- Mossegar-se les comissures
- Les arrugues facials en les comissures i al llarg del plec nasolabial
La quilitis angular és una troballa comuna en pacients que han perdut múltiples dents posteriors. Això provoca que la mossegada es col·lapsi i es produeixi la pèrdua de la dimensió vertical de l’oclusió, fent que les galtes s’arronsin sobre si mateixes en els costats.
Altres causes: els dèficits nutricionals
Aquesta afecció també es veu en pacients amb dèficits nutricionals. Les deficiències de ferro, àcid fòlic, tiamina, riboflavina i vitamina B12 també són factors de risc relacionats amb l’aparició de boqueres.
Les boqueres també poden aparèixer quan els llavis estan secs i clivellats per qualsevol causa. La ingestió de medicaments que produeixen sequedat oral també són un factor de risc per a l’aparició d’aquestes lesions.
Símptomes de les boqueres
La quilitis angular o boqueres pot provocar els símptomes i signes següents en les comissures de la boca:
- Clivelles i fissures doloroses que empitjoren quan obrim la boca
- Butllofes, erosions, supuració i formació de crostes
- Envermelliment i enfosquiment de la pell
- Sagnat
Si necessites que un especialista revisi els teus boqueres, et recomanem que demanis una primera cita en línia amb un dels nostres experts.
Origen de la quilitis angular: fongs i herpes labial
És important distingir les boqueres produïdes per fongs de les que produeix un herpes labial. La infecció per Candida afecta solament les comissures de la boca. En canvi, l’herpes labial es pot presentar en qualsevol lloc al llarg del llavi o la línia del llavi i normalment no surt en les dues comissures de la boca de manera simultània.
L’herpes labial sol començar amb picor o dolor que dona lloc a l’aparició d’un conjunt de butllofes petites i doloroses. A diferència de la quilitis angular, l’herpes labial s’encomana i es pot transmetre a una altra persona a través del contacte directe. El virus de l’herpes simple causa herpes labial i es pot tractar amb medicaments antivirals.
Tractament per a les boqueres
El diagnòstic de la boquera es duu a terme clínicament basant-nos en l’historial clínic i l’examen. El cultiu de mostres preses de les comissures de la boca pot revelar la presència del fong Candida, però també infecció per Staphylococcus aureus i herpes simple (herpes labial). La biòpsia de pell no cal que es faci.
En la majoria dels casos, no cal tractament específic, atès que es resolen per si sols al cap de poc temps.
Com a mesures generals cal destacar l’hàbit de mantenir una bona hidratació general, usar bàlsam labial espès aplicant-lo amb freqüència i fer servir antisèptics tòpics per evitar sobreinfeccions.
Com a mesures específiques, segons la causa, les opcions de tractament oral i tòpic depenen de l’origen principal.
És important que el metge o l’odontòleg diagnostiqui bé la causa de la infecció, ja que les infeccions per fongs, per exemple, no responen als antibiòtics.
En una gran part dels casos, es pot determinar si la infecció és bacteriana o és deguda a un fong tot observant l’àrea afectada. També agafant una mostra de la comissura de la boca i fent un cultiu es pot establir el creixement de fongs, bacteris o virus.
En funció dels resultats, el metge o l’odontòleg prescriu antibiòtic tòpic durant 1 o 2 setmanes, medicaments antimicòtics aplicats en les comissures de la boca 3 vegades al dia durant 2 setmanes o un medicament antiviral oral.
En combinació amb el tractament antimicrobià, també es pot receptar un corticoide tòpic de dosi baixa si la pell està significativament inflamada per així ajudar a reduir la inflamació i col·laborar en el guariment de la lesió.
Si no desapareixen per si sols, generalment sí que són curables i rarament produeixen cicatrius o pigmentació permanent de la pell. La millora de la lesió normalment es veu en els primers dies de tractament i generalment es resol en dues setmanes.
L’aparició repetida de quilitis angular o boqueres és comú, especialment en aquells casos en què els factors de risc no s’esmenen.
És important mantenir l’àrea neta i seca. Cal evitar deixar-la humida i no permetre que la saliva es dipositi en les comissures de la boca.
Rectificar dentadures postisses mal ajustades i corregir una maloclusió ajudarà a evitar que l’aparició de boqueres sigui recurrent.
Els farcits injectables, com ara el col·lagen o l’àcid hialurònic, també poden ajudar a mantenir estirats els llavis caiguts i eleven les comissures. Gràcies a això s’evita, doncs, que s’hi facin plecs allà on sigui més propensa l’acumulació de saliva.