Riscos en l’embaràs: la síndrome de la boca seca
Els canvis hormonals i l’augment de la necessitat d’aigua durant l’embaràs poden provocar sequedat a la boca. La boca seca és un símptoma molt comú durant l’embaràs. Això té com causa, en part, que durant l’embaràs es necessita més aigua, que ha d’ajudar al desenvolupament del nadó.
Efectes de l’embaràs en la salut bucodental
Aquests canvis hormonals produïts durant l’embaràs poden provocar diferents efectes en la salut bucodental. A més de la síndrome de la boca seca, es pot patir gingivitis i, fins i tot, la pèrdua d’alguna dent. Algunes condicions especials durant l’embaràs, com ara la diabetis gestacional, també poden provocar boca seca.
Altres símptomes de la síndrome de la boca seca
Més enllà de la sensació de sequedat, la síndrome de la boca seca pot presentar altres símptomes, com ara:
- Mal de coll constant.
- Dificultat per empassar.
- Sequedat dins del nas.
- Sensació de cremor a la gola o la boca.
- Problemes per parlar. Ronquera.
- Canvis en el sentit del gust.
- Aparició de càries dental.
Mals de coll embaràs
Com indicàvem, la síndrome de la boca seca pot implicar com a símptoma mals de coll durant l’embaràs, a conseqüència d’una boca amb poca saliva i amb poca hidratació.
En aquest període especial, si se sofreix mals de coll assidus, s’ha de prestar especial atenció si es pretén prendre medicació per a alleujar-los. Sempre serà aconsellable realitzar una consulta prèvia a un metge i, si es detecta la síndrome de la boca seca, consultar a un dentista.
Remeis per a la síndrome de la boca seca durant l’embaràs
En molts casos, els remeis aplicats a casa són suficients per tractar la boca seca. Aquests remeis, que són segurs durant l’embaràs, inclouen:
- Mastegar xiclet sense sucre.
- Menjar caramels sense sucre.
- Beure molta aigua.
- Fer servir un humidificador a la nit.
- Evitar la ingesta de cafeïna i mantenir una bona higiene oral.