Tot el que has de saber sobre les papil·les gustatives
Les papil·les gustatives són petits òrgans sensorials localitzats en diferents estructures de la cavitat oral que envien els missatges gustatius al cervell. Aquest òrgans tenen unes terminacions nervioses que reaccionen químicament als diferents gustos dels aliments que ingerim.
On són les papil·les gustatives?
Podem localitzar algunes de les papil·les gustatives traient la llengua davant d’un mirall: són els bonyets que es veuen al dors.
Aquestes petites protuberàncies tenen pèls microscòpics molt sensibles que són els responsables de sentir els diferents gustos i comunicar-los al nostre cervell.
Les papil·les gustatives contenen les cèl·lules receptores del gust, que també es coneixen com a cèl·lules gustatives.
Quins gustos perceben les papil·les gustatives?
Aquestes papil·les poden notar diferents gustos classificats en quatre categories:
- Dolç
- Agre
- Salat
- Amarg
Tipus de papil·les gustatives
Hi ha diferents tipus de papil·les gustatives segons la forma i la ubicació:
- Filiformes: són les més comunes, cobreixen tota la base de la llengua i tenen forma de cilindre.
- Fungiformes: situades a prop de la part davantera de la llengua i tenen una peculiar forma de fong.
- Caliciformes: ubicades a prop de la part posterior de la llengua, més properes a la gola.
- Foliades: situades als laterals de la llengua i a la part posterior.
Un mite popular assigna aquests diferents gustos a diferents regions de la llengua; realment, aquests gustos es poden detectar en qualsevol zona de la llengua.
Es creia que la llengua estava dividida com un mapa en seccions responsables d’assaborir les coses salades, agres, dolces, amargues i àcides. Fa poc, s’ha descobert que les papil·les gustatives en cada part de la llengua poden detectar totes les qualitats gustatives.
A través de petites obertures a l’epiteli de la llengua, anomenades porus gustatius, part dels aliments dissolts a la saliva entren en contacte amb els receptors gustatius. Són a la part superior de les cèl·lules receptores del gust que constitueixen les papil·les gustatives. Les cèl·lules receptores del gust envien informació detectada per grups de diversos receptors i canals iònics a les àrees gustatives del cervell a través dels nervis cranials setè, novè i desè.
Quantes papil·les gustatives tenim?
De mitjana, la llengua humana té entre 2.000 i 8.000 papil·les gustatives, cadascuna de les quals està formada per entre 50 i 150 cèl·lules receptores del gust i s’estima que la vida útil és de 10 dies.
Les papil·les gustatives es desenvolupen a l’úter i es creu que són funcionals entre la desena i la tretzena setmana de gestació, per això els fetus poden assaborir els aliments de la dieta materna que passen a través del líquid amniòtic. A la llet materna també es detecten gustos de la dieta materna.
Els receptors del gust estan ubicats al voltant de les petites estructures conegudes com a papil·les que es troben a la superfície superior de la llengua, el paladar tou, la part superior de l’esòfag, l’interior de la galta i l’epiglotis. Aquestes estructures estan involucrades en la detecció dels cinc diferents gustos.
Inflamació de les papil·les gustatives i altres trastorns del gust
Hi ha una sèrie de trastorns del gust. A continuació n’expliquem els més freqüents, com ara, diferències en la percepció del gust.
Percepció del gust fantasma: disgèusia, hipogèusia i agèusia
És una condició en la qual hi ha un gust persistent, sovint amarg o agre, fins i tot quan no hi ha res a la boca. Hi ha diferents trastorns en funció de com es vegi afectat el gust:
- La disgèusia és el que es coneix com a síndrome de boca ardent. És una afecció dolorosa en què una persona experimenta una sensació d’ardor o cremor a la boca. De vegades pot durar mesos. És més comuna en adults grans i està molt relacionada amb l’estrès.
- La hipogèusia és un trastorn en què la capacitat d’assaborir està reduïda.
- L’agèusia és la falta total de capacitat per assaborir qualsevol cosa. L’autèntica pèrdua del gust és rara. Sovint, la incapacitat per assaborir està relacionada amb la pèrdua de l’olfacte a causa de la congestió.
Els trastorns del gust acostumen a ser el resultat d’una malaltia o lesió. Rarament, es neix amb aquests trastorns. Les infeccions d’orella, les malalties de les vies respiratòries superiors, la radioteràpia per tractar el càncer, la ingesta de certs medicaments, les cirurgies d’orella, nas i gola i els problemes dentals poden contribuir a inflamar les papil·les gustatives i provocar trastorns del gust.
Una característica de la COVID-19 és la pèrdua del gust i l’olfacte. Es creu que la infecció de certes cèl·lules que donen suport a les neurones olfactòries pot ser responsable de l’anòsmia, és a dir, la pèrdua de l’olfacte.
Trastorn del gust: quins tractaments hi ha?
Els trastorns del gust són diagnosticats normalment pel metge de capçalera, l’otorrino o el dentista. Els símptomes dels trastorns del gust poden incloure condicions com la pèrdua del gust o l’olfacte, o gustos que abans eren agradables es tornen desagradables sobtadament. En cas que tinguis algun d’aquests símptomes, et recomanem demanar hora on-line amb un dels nostres especialistes.
Juntament amb un examen físic i tenint en compte l’historial mèdic, el professional avaluarà la percepció de l’olfacte i del gust.
El tractament per als trastorns del gust pot implicar ajustar la medicació que s’estigui prenent si es creu que interfereix en el sentit del gust o l’olfacte, identificar i corregir una afecció mèdica subjacent, identificar i eliminar les obstruccions a la boca que poden estar causant el problema i deixar de fumar.
En la síndrome de boca ardent, el tractament inclou el control del dolor. També s’ha demostrat que certs antidepressius ajuden a mitigar la simptomatologia.
Els trastorns del gust poden afectar la capacitat per mantenir una dieta adequada, ja que quan els aliments no tenen bon gust és possible que s’estigui menys predisposat a menjar amb tanta freqüència o de manera tan equilibrada com es faria en condicions normals.
És important parlar amb el metge si es nota una pèrdua o un canvi en el sentit del gust o de l’olfacte, per això, en cas que t’estigui passant, et recomanem demanar hora on-line amb un dels nostres especialistes.