Fluor i embaràs: podria afectar el meu fill?
El fluor és un mineral essencial que es troba de manera natural a l’aigua i en molts aliments. També s’afegeix a molts productes dentals, com ara la pasta de dents i els col·lutoris bucals, per ajudar a prevenir la càries dental.
Quins són els beneficis del fluor?
El fluor dental ajuda a enfortir l’esmalt i a prevenir la càries dental en fer que les dents siguin més resistents als àcids produïts pels bacteris de la boca. També pot ajudar a remineralitzar les dents danyades abans que s’hi formi càries.
Segons l’Associació Dental Americana, els fluorurs tenen un paper vital en la remineralització de l’esmalt dental. Això ajuda a prevenir la càries dental causada per certs aliments rics en sucre que provoquen el creixement bacterià a la cavitat oral.
És segur fer servir fluor durant l’embaràs?
La resposta curta és sí. De fet, el fluor dental pot ser especialment important durant l’embaràs, ja que les hormones poden augmentar la probabilitat de desenvolupar càries dental i altres afeccions dentals com són les malalties de les genives.
A més, l’augment de les nàusees i els vòmits pot fer que sigui difícil raspallar-se les dents amb regularitat, cosa que augmentar el risc de càries.
Atesa la importància del fluorur en el desenvolupament i la protecció de les dents, s’han dut a terme moltes investigacions sobre la ingesta ideal de fluorur durant l’embaràs i els primers anys del nadó després del naixement.
S’estableix que el fluorur passa de la dona embarassada al fetus a través de la placenta, tot i que la concentració fetal de fluorur segueix sent molt més baixa, aproximadament, un 25 % menys que en la mare.
S’han fet molts estudis per entendre els possibles beneficis de la ingesta prenatal de fluorur en la salut dental de l’infant. Un grup de prova d’infants les mares dels quals van rebre fluorur prenatal es van comparar amb infants que només van rebre fluorur postnatal.
Els resultats no van ser consistents entre els estudis. No obstant això, la majoria d’investigadors han arribat a la conclusió general que la ingesta prenatal de fluorur no va ser un benefici clarament significatiu per prevenir la càries dental en els nadons.
Això es pot atribuir en part a la baixa concentració de transferència de fluorur de la mare al fetus i també al fet que la major part de les dents es desenvolupen després del naixement, per la qual cosa no es beneficien d’aquesta ingesta prenatal de fluorur.
S’ha trobat que la ingesta de fluorur per tractar malalties dentals en dones embarassades durant el segon i el tercer trimestre és segura per al fetus, tot i que alguns estudis en què es va recomanar una alta ingesta de fluorur amb finalitats terapèutiques durant l’embaràs van mostrar que van donar com a resultat l’aparició de fluorosi lleu en els infants.
Hi ha risc de fluorosi?
Tot i que el fluor pot ser beneficiós per a les dones embarassades, és important no excedir la quantitat recomanada. Massa fluor pot ser tòxic i causar fluorosi dental, una afecció que pot fer que les dents es tornin grogues o tacades i, en casos greus, causar dany permanent a l’esmalt dental.
La presència de fluorur a l’aigua depèn en gran mesura de la geologia d’una àrea determinada, ja que el fluorur es filtra de les roques i el sòl per arribar a l’aigua. Per tant, la fluorosi, condició caracteritzada per un marcat clapejat de l’esmalt de les dents, es limita principalment a certes àrees geogràfiques on l’aigua conté una quantitat molt alta de fluorur.
En canvi, en les persones que viuen en àrees on les fonts d’aigua no contenen prou fluorur, sovint es necessiten productes tòpics externs que contenen fluorur per complementar la ingesta d’aquest mineral, com poden ser els col·lutoris de fluor o les pastes de dents amb altes concentracions de fluor.
Quina és la quantitat d’ingesta de fluorur recomanada?
Diverses organitzacions han publicat rangs recomanats per a la ingesta òptima de fluorur per grup d’edat. Per a un adult, es recomana ingerir habitualment 3-4 mg/dia, amb un límit no superior a 10 mg/dia.
La quantitat recomanada de fluor varia segons l’edat i les necessitats individuals. Per a les dones embarassades, es recomana fer servir una pasta de dents amb fluor dues vegades al dia i esbandir-se-les amb un col·lutori amb fluor un cop al dia. Qualsevol mena de preocupació sobre l’ús del fluor durant l’embaràs és important consultar-la al dentista i a l’obstetra per obtenir unes recomanacions específiques.
En definitiva, el fluor dental pot ser beneficiós per a les dones embarassades atès que ajuda a prevenir la càries dental i altres afeccions dentals. És important seguir les recomanacions tant de l’odontòleg com de l’obstetra, sobretot per assegurar quina quantitat de fluor administrada és l’adequada per a les necessitats individuals.