Fístula dental: causes i tractament
Què és una fístula dental?
Una fístula dental és un petit canal que es forma des de la zona infectada de la dent, que acostuma a coincidir amb l’àpex de l’arrel, fins a la superfície exterior de la geniva. El passatge actua com a dipòsit de pus i, a mesura que s’omple, es forma una petita protuberància en forma de gra a prop de les genives. Quan la protuberància esclata, el pus es drena a la boca.
Les infeccions dentals es poden produir en qualsevol lloc dins i fora de la cavitat oral.
Causes d’una fístula
Entre les causes d’una fístula podem trobar les següents:
- Una càries profunda: Els bacteris que produeixen la càries dentària poden arribar fins a la polpa dental i generar-nos una fístula. Hem de tenir especial cura i una bona higiene bucodental per a evitar-ho. Si detectem en les nostres dents una càries, haurem d’acudir al nostre dentista.
- La malaltia periodontal: La periodontitis afecta a les nostres genives de manera greu, infectant-les i danyant el teixit tou. Aquesta patologia pot arribar a l’os dentari. A més de causar-nos greus trastorns en la nostra boca, pot ser motiu de causar-nos una fístula.
- Endodòncies mal realitzades o càries mal curades: Si una càries no ha estat degudament tractada i/o la seva extensió ha implicat haver de realitzar-nos una endodòncia prèvia i no s’ha realitzat de manera correcta, els bacteris poden seguir el seu curs i provocar-nos una fístula dental.
- Queixals del judici: els cordals, comunament coneguts com els queixals del judici, són els que erupcionen en l’edat adulta al final de la nostra boca i que pot produir-nos algun problema. Com la seva neteja, per si situació, és una mica complicada, pot produir-nos càries en quedar aliments atrapats en els buits i genives. Això, sumat a si erupcionen o no de la manera correcta (poden quedar impactades) pot arribar a produir-nos una fístula dental.
Fístula en la geniva
La fístula en aparèixer es presenta normalment en la geniva, en el cim superior de la dent. Es tracta, com bé indicàvem, d’un embalum amb pus produït per diferents raons. Des d’aquesta fístula surt la pus congregada a través de la infecció de l’os.
El propi organisme és l’encarregat de crear aquesta fístula en trobar un agent infecciós, amb l’objectiu que la pus surti a l’exterior mitjançant un forat que es produeix en la geniva per a drenar la pus.
Entre les solucions, el dentista pot recomanar un tractament amb antibiòtics per a eliminar la infecció però el professional ha de trobar la causa i tractar-la adequadament, perquè els medicaments no seran els únics que puguin resoldre el problema.
Com es diagnostica?
Quan es produeix una infecció dental, generalment hi apareix associada una inflor a dins i al voltant del lloc infectat. Ocasionalment, la pressió que produeix la inflor troba una àrea de debilitat al teixit tou, i crea una via d’escapament des de la infecció fins a l’exterior.
La presència d’una fístula no cal que estigui associada al dolor i per això es pot sentir la temptació d’ignorar aquesta fístula dental. Però no convé fer-ho, ja que és un senyal que avisa de la presència d’una infecció oral que necessita tractament.
Per tant, quan es diagnostica un abscés dental associat amb la fístula dental, primer de tot cal esbrinar d’on ve aquesta infecció per poder decidir quin tractament es tria.
Quin és el procediment per tractar la fístula?
L’odontòleg, després d’una revisió radiogràfica, trobarà la font del problema, oferirà una sèrie de protocols terapèutics per alleujar temporalment el dolor, si n’hi hagués, i elaborarà un pla per resoldre el problema dental subjacent. Normalment, cal prescriure un antibiòtic.