L’estrès i l’ansietat afecten les nostres dents?
L’estrès pot tenir un gran impacte en tots els aspectes de la vida, però la majoria de les persones no s’adona de com pot afectar també la salut oral.
Les dents normals i sanes han de ser opaques, però les vores incisals de les dents d’algunes persones, amb el temps, es poden tornar una mica translúcides o, fins i tot, poden arribar a escurçar-se i desgastar-se. Això es pot deure, principalment, a l’acció de carrisquejar les dents, que també es coneix com a bruxisme.
La majoria de les vegades, les persones que carrisquegen o serren les dents no s’adonen del que fan o ho fan mentre dormen, per la qual cosa un protector bucal és el millor mètode per protegir les dents i evitar que es desgastin més. Si es desgasten excessivament, la polpa pot quedar exposada i afectada, i pot caldre tractar els conductes d’aquestes dents per eliminar-ne el nervi.
Un altre senyal comú d’estrès és el trastorn temporomandibular o trastorn de dolor miofascial, que presenta com a símptomes clics o sorolls quan s’articula la mandíbula i dolor quan s’obre la boca.
Que les genives sagnin és un símptoma de la malaltia periodontal (gingivitis o periodontitis), que la poden causar o exacerbar l’estrès i l’ansietat. Possiblement caldrà tractar les genives, fent-hi, per exemple, una neteja profunda.
L’estrès i l’ansietat també poden provocar que els àcids estomacals s’acumulin, cosa que pot arribar a generar reflux àcid i, consegüentment, mal alè.
Per evitar l’aparició de tots aquests problemes, primer de tot s’ha de lluitar contra l’estrès i l’ansietat i, de manera secundària, mantenir una bona salut bucal raspallant les dents dues vegades al dia, fent servir fil dental i visitant el dentista regularment.