Com afecta l’aigua de les piscines les teves dents?
Segurament has llegit moltes coses sobre els efectes de l’aigua de la piscina (o del clor) a la pell o als cabells, però, t’has parat mai a pensar quines són les conseqüències d’exposar la dentadura a aquesta mena d’elements?
Com sabràs, el clor és un agent que es fa servir des de fa anys tant per potabilitzar l’aigua com per desinfectar-la, gràcies al poder que té per eliminar fongs, virus o bacteris. No obstant això, ha quedat clar que –encara que sigui a petita escala– estar-hi constantment exposat sí que pot presentar alguns problemes. T’expliquem com afecta l’aigua de la piscina la teva salut bucodental. Has de tenir en compte, a més, que aquests problemes no s’apliquen al cas de les piscines d’aigua salada, ja que el clor n’és el causant més gran.
Què els passa a les dents amb el clor?
Si bé és cert que aquests efectes poden ser pràcticament indetectables si no hi ha una exposició constant a l’aigua de la piscina, hem de tenir en compte tot el que està a les nostres mans a l’hora de prevenir-los.
Aquests són els efectes més comuns de l’aigua de les piscines en la salut bucal:
- Més acumulació de carrall: quan ens exposem a una aigua amb un pH superior al natural a l’aigua, podem tendir a acumular més carrall de l’habitual, el que es coneix com a “carrall del nedador”.
- Erosió dental: sempre tenint en compte que es tracta de problemes associats a un contacte perllongat amb aquest clor, es poden arribar a generar problemes d’erosió de l’esmalt dental, cosa que, al seu torn, pot portar altres problemes com la hipersensibilitat dental.
Què puc fer per evitar els efectes del clor a les dents?
· Després de la sessió de piscina, ens hem de raspallar les dents amb una pasta dentífrica fluorada, i això ens ajudarà a contrarestar els efectes de l’acidesa del clor a l’esmalt de les dents.
· En general, no hem de descurar la salut bucodental. És habitual que a l’estiu tractem aquest assumpte d’una manera molt més relaxada. Rentar-se les dents 3 vegades al dia és imprescindible per lluir un somriure bonic.
· Fer una revisió anual: especialment en el cas dels nedadors, és important fer una revisió anual de l’estat de l’esmalt per assegurar-nos que no es produeixen problemes més greus en aquest sentit. A més, el dentista també podrà valorar si cal fer una fluorització per enfortir l’esmalt dental en cas que sigui necessari.
Amb aquests consells tan senzills podràs lluir un somriure bonic tot l’estiu