És dolent roncar durant l’embaràs?
Ja parlem de la síndrome de la boca seca com un dels símptomes que poden aparèixer durant l’embaràs. El ronc és un altre dels símptomes força comuns i afecta aproximadament una de cada tres dones embarassades, fins i tot si no s’ha roncat abans.
Els roncs sovint comencen en el segon trimestre, quan les hormones de l’embaràs comencen a causar congestió nasal, Desafortunadament, els roncs i la congestió tendeixen a empitjorar a mesura que avança l’embaràs.
Causes dels roncs durant l’embaràs
Les causes poden ser múltiples, però a continuació esmentem algunes de les més habituals durant el període de gestació:
- Alts nivells d’estrogen i progesterona: fan que els vasos sanguinis del nas s’obrin provocant que les mucoses s’inflin, i en conseqüència es produeixi congestió nasal que augmenta en ficar-se al llit.
- Vincle entre el pes previ a l’embaràs i els roncs: com més gran és l’IMC abans de concebre, més probabilitats existiran de roncar. Això es deu al pes extra al voltant del teixit tou del coll, el qual estreta les vies respiratòries i afecta a la forma en la qual respira durant el somni, la qual cosa pot provocar roncs.
- En alguns casos, els roncs poden ser signe de diabetis gestacional o estar vinculats a l’apnea del son. Pel fet que l’apnea del son pot augmentar el risc de complicacions, com la preeclàmpsia, és especialment important informar el metge si es ronca molt més de l’habitual.
Com prevenir els roncs durant l’embaràs
Existeixen una sèrie de pautes que poden ajudar a prevenir els roncs durant l’embaràs:
- Usar un humidificador a la nit.
- Intentar dormir de costat preferiblement cap al costat esquerre: ja que millora la circulació.
- Dormir amb diversos coixins perquè el cap quedi lleugerament elevada.
- Vigilar el consum de calories durant l’embaràs per a assegurar-se que el pes extra no contribueixi als roncs.
Els roncs poden afectar el bebè?
Els roncs durant l’embaràs, per fortuna, haurien de desaparèixer una vegada la mare dona a llum, sempre que l’única causa sigui l’embaràs. Per això, és una cosa temporal que no ha d’afectar el creixement del bebè en les seves primeres setmanes de vida. En cas que persisteixin els roncs una vegada el nen ha nascut (i aquests no existien abans de l’embaràs) és recomanable acudir a un especialista.