Tornar al Blog

Què és la piorrea dental o malaltia periodontal?

Piorrea dental - Clínica Dental Adeslas
20/11/2024 |

La piorrea dental, també coneguda com malaltia periodontal, és una afecció que afecta les genives i el teixit que sosté les dents. Es caracteritza per inflamació, sagnat de les genives, mal alè, recessió de les genives i en casos avançats pot provocar la pèrdua de dents.

La malaltia periodontal comença amb l’acumulació de placa bacteriana a les dents i genives. Aquesta placa si no s’elimina com cal s’endureix i esdevé tosca, cosa que irrita les genives i provoca una resposta inflamatòria del cos.

Els bacteris a la placa alliberen toxines que fan malbé el teixit de les genives i desencadenen una resposta del sistema immunològic que ataca tant els bacteris com el teixit gingival. Amb el temps, aquesta resposta inflamatòria crònica condueix a la destrucció del teixit de suport de les dents, com l’os i el lligament periodontal, la qual cosa pot acabar fent que les dents es moguin i puguin acabar caient.

H2: Quins bacteris estan involucrats en la malaltia periodontal?

En la malaltia periodontal hi ha diversos bacteris que estan implicats en el procés. Alguns dels més comuns que s’associen amb la malaltia periodontal són els següents:

Porphyromonas gingivalis: és un dels bacteris més estudiats pel que fa a la malaltia periodontal. S’ha demostrat que aquest bacteri pot desencadenar respostes inflamatòries que contribueixen a fer malbé el teixit de suport de les dents.

Tannerella forsythia: un altre bacteri que es detecta normalment en pacients amb malaltia periodontal. S’ha relacionat amb la progressió de la malaltia i la destrucció del teixit gingival.

Treponema denticola: aquest bacteri anaeròbia també s’associa amb la malaltia periodontal i s’ha demostrat que està present en bosses periodontals profundes.

Aquests són només alguns dels bacteris implicats en la malaltia periodontal. El desequilibri en la microbiota oral pot contribuir a desenvolupar i fer progressar aquesta malaltia.

Símptomes de la malaltia periodontal

Els símptomes de la malaltia periodontal poden variar en gravetat en funció de l’etapa. Alguns dels símptomes més comuns inclouen els següents:

1. Genives inflamades, envermellides o inflades.

2. Sagnat de les genives, especialment a l’hora de raspallar-se les dents o fer servir fil dental.

3. Mal alè persistent o mal sabor de boca.

4. Retracció de les genives, cosa que provoca que les dents es vegin més llargues.

5. Formació de bosses entre les dents i les genives.

6. Mobilitat o separació de les dents.

7. Dolor a l’hora de mastegar.

8. Pus entre les dents i les genives.

És important parar atenció a aquests símptomes i buscar atenció odontològica si experimentes algun d’aquests símptomes. Detectar-la aviat i tractar-la com cal són clau per controlar la malaltia periodontal i prevenir complicacions.

Diagnòstic de la malaltia periodontal

El diagnòstic de la malaltia periodontal generalment el duu a terme un dentista o un periodontista a través d’un examen clínic complet que pot incloure els passos següents:

1. Avaluació visual de les genives per observar signes d’inflamació, envermelliment, inflor o sagnat.

2. Mesurament de la profunditat de les bosses periodontals emprant una sonda periodontal per determinar la presència de la malaltia.

3. Radiografies dentals per avaluar la pèrdua òssia al voltant de les dents.

4. Avaluació de la mobilitat dental.

5. Revisió d’antecedents mèdics i odontològics del pacient.

Tractament i prevenció de la malaltia periodontal

Basat en aquests descobriments, el professional pot determinar el grau de malaltia periodontal i establir un pla de tractament personalitzat que pot influir en neteges profundes, raspat i allisatge radicular o cirurgia periodontal, entre altres procediments.

És fonamental fer visites periòdiques al dentista per detectar i tractar la malaltia periodontal en les etapes inicials.

El tractament de la malaltia periodontal pot variar depenent de la gravetat de l’afecció. Algunes opcions de tractament comunes inclouen:

1. Higiene bucal adequada: això comprèn raspallar-se les dents regularment, utilitzar fil dental i fer glopeigs bucals per controlar l’acumulació de placa bacteriana.

2. Neteja profunda: també coneguda com raspat i allisatge radicular, es duu a terme per eliminar la tosca i els bacteris que hi ha sota la línia de les genives.

3. Cirurgia periodontal: en casos avançats, pot caldre la cirurgia per tractar bosses periodontals profundes, regenerar el teixit perdut o corregir problemes estructurals.

4. Antibiòtics: en alguns casos, es poden receptar antibiòtics per controlar les infeccions bacterianes associades amb la malaltia periodontal.

Cal seguir les indicacions de l’odontòleg i mantenir una bona higiene bucal a casa per controlar la malaltia periodontal. El tractament escaient i adequat pot ajudar a aturar la progressió de la malaltia i preservar la salut bucal a llarg termini.

Prevenció de la malaltia periodontal

La prevenció de la malaltia periodontal és fonamental a l’hora de mantenir a llarg termini una bona salut bucal. Algunes mesures que pots aplicar per prevenir la malaltia periodontal són les següents:

1. Bona higiene bucal: raspallar-se les dents com a mínim dues vegades al dia i fer servir fil dental a diari per eliminar la placa bacteriana que queda entre les dents i al llarg de la línia de les genives.

2. Visites regulars al dentista: programar revisions dentals periòdiques per detectar qualsevol signe de malaltia periodontal en les etapes inicials.

3. Evitar el tabac: fumar o mastegar tabac fa augmentar significativament el risc de desenvolupar la malaltia periodontal.

4. Alimentació saludable: consumir una dieta equilibrada rica en fruita, verdura i aliments baixos en sucre pot ajudar a mantenir les genives sanes.

5. Controlar factors de risc: algunes condicions com la diabetis poden fer augmentar el risc de malaltia periodontal. Així, doncs, és important mantenir aquestes condicions sota control.

La malaltia periodontal és greu però tractable si es detecta aviat i es fan les cures adequades. Si segueixes els consells de prevenció i tractament oportuns, pots preservar la salut de les genives i mantenir un somriure saludable a llarg termini.

Recorda-ho: la prevenció és sempre millor que no pas tractar una malaltia avançada, així que pren mesures proactives per protegir la teva salut bucal.

Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Resuelve tus dudas sobre periodoncia
Nueva llamada a la acción
descobreix les nostres clíniques