Causes i tractament per al bruxisme diürn
El bruxisme es defineix com un hàbit oral inconscient de serrar, carrisquejar o fer sons de masticació rítmics i no funcionals amb les dents, moviments que no formen part de la funció mastegadora i que condueixen a un trauma oclusal. Com a activitat parafuncional oral no està relacionada amb les funcions fisiològiques normals, com la parla, la respiració, la masticació i la deglució.
Què és el bruxisme?
El bruxisme com a hàbit parafuncional està present en la vida quotidiana i necessita un abordatge multidisciplinari per tractar-lo. La prevalença del bruxisme està relacionada amb l’estrès, els canvis en l’estil de vida, la mala alimentació i els problemes de son.
Aquesta parafunció s’acostuma a descobrir quan el pacient va per primera vegada al dentista. Un dels signes clínics més prominents és el desgast anormal de les dents, causat pel fet de serrar i carrisquejar les dents.
No obstant això, aquest no és un signe determinant de bruxisme perquè el desgast de les dents es pot produir en ingerir aliments àcids o en raspallar-se les dents de manera inadequada (erosió i/o abrasió dental). Per això, l’odontòleg ha de fer un diagnòstic diferencial correcte.
Diferències entre el bruxisme diürn i el nocturn
Hi ha una divisió clara entre el bruxisme diürn i el bruxisme nocturn, i tenen diferents característiques i causes. El bruxisme que es produeix durant el dia es diu bruxisme diürn o bruxomania.
Aquests dos tipus de bruxisme tenen diferents entitats clíniques que es donen en diferents graus de consciència i tenen diferents factors etiològics. Aquests dos tipus de bruxisme són diferents, s’han de diagnosticar de manera diferent i requereixen un pla de tractament diferent. Tot i que en la major part de la literatura s’esmenta el bruxisme com un trastorn nocturn, hi ha casos en què apareix durant el dia. Per tant, el bruxisme, segons la seva aparició, es pot dividir en
- diürn
- nocturn
- combinat
Bruxisme diürn, símptomes i causes
Hi ha molts motius pels quals se serra la mandíbula o es carrisquegen les dents durant el dia. La causa més freqüent, igual que el bruxisme nocturn, és l’estrès.
El bruxisme diürn s’ha relacionat també amb feines que comporten un gran estrès emocional.
Tot i que serrar els punys sembla ser una resposta humana normal a un estres significatiu, les persones que són més susceptibles a l’estrès que tenen carreres molt estressants poden córrer el risc de serrar i carrisquejar les dents amb regularitat, cosa que provoca mals de cap, dolor a la mandíbula, trastorns de l’articulació temporomandibular, erosió de l’esmalt, mal de queixals i pèrdua de dents.
Una mossegada desalineada o maloclusió, incloent-hi dents absents, tortes o desalineades pot provocar que se serrin i es carrisquegin les dents quan s’està despert.
Consumir una quantitat significativa de cafeïna, que es troba al cafè, els refrescos i la xocolata, o l’excés d’alcohol poden augmentar el risc de serrar i carrisquejar les dents durant el dia.
Consells i tractament per evitar el bruxisme
És fonamental prendre mesures per deixar de carrisquejar les dents durant el dia, abans de danyar el somriure i que apareguin conseqüències ptijors.
Controlar evitar el bruxisme diürn
Per controlar el bruxisme diürn, és important intentar reduir els nivells d’estrès. Alguns mètodes recomanats per reduir els nivells d’estrès inclouen:
- acupuntura
- ioga
- respiració profunda
- meditació
- exercici
També és important considerar fer un tractament d’ortodòncia si el problema de desalineació és el que contribueix a serrar o carrisquejar les dents.
Evitar o limitar el consum de cafeïna i alcohol totalment pot reduir-ne els símptomes.
Com es pot evitar el bruxisme nocturn
Si s’estan serrant les dents mentre s’està despert durant el dia, és molt probable que també es faci de nit. Un dels millors tractaments per al bruxisme nocturn és fer servir un protector bucal ajustat per l’odontòleg. El protector bucal o fèrula de descàrrega pot ajudar a protegir les dents de danys i reduir els efectes del carrisqueig en músculs, teixits tous i ossos.
En casos més greus, l’odontòleg pot arribar a receptar relaxants musculars abans d’anar al llit per relaxar els músculs i evitar serrar i carrisquejar les dents. No obstant això, aquest acostuma a ser un últim recurs en els casos en què el bruxisme causa dificultat per obrir la boca o dolor intens.
Per a la majoria de les persones, n’hi ha prou amb un protector bucal per aturar el bruxisme i prevenir danys més grans a les dents i problemes com trastorns de l’articulació temporomandibular.